Українські овочі будуть значно дорожчі за імпортні

У зв’язку з високими цінами на енергоносії тепличні господарства будуть змушені підіймати ціну на свою продукцію.

Про це заявили в Українській спілці промисловців і підприємців, пише agronews.ua.

В УСПП вважають, що мінімум 50% виробництв отримають збитки. Вже зараз інфляція в промисловості побила історичний рекорд і досягла 57%. Її колосальний розрив зі споживчою інфляцією в 11% стане однією з причин затяжної кризи на внутрішньому ринку, якщо держава не вживатиме відповідних заходів.

Як зазначають експерти, тепличні господарства вже не можуть оговтатися від шоку через ціни на енергоносії.

Згідно з дослідженнями УСПП, в собівартості продукції, що випускається тепличними комбінатами, частка енергоресурсів становить 50-60%. Через зростання газових тарифів ціна на овочі та зелень стала критично неконкурентною в порівнянні з імпортною продукцією, що поставляється з Туреччини, Білорусі або Нідерландів, де держава компенсує виробникам частину вартості енергоносіїв. Тому деякі з українських комбінатів вже закрилися, в тому числі один з найбільших в Європі, розташований під Києвом.

Об’єктивно, ціна на продукти також має підскочити, як мінімум, на 40%. Однак, аналітики відзначають, що підвищення цін на тепличні овочі та зелень теж не вихід – споживач не купуватиме, наприклад, українську рукколу по 60 гривень, коли поруч на прилавку італійська – за 35 гривень.

В УСПП вважають, якщо терміново не втрутитися в ситуацію, то, з великою ймовірністю, за зиму Україна може втратити цілу тепличну галузь.

Нагадаємо.