Ринок сільгоспземель в Україні повертається на довоєнні показники

Темпи та обсяги ринку купівлі-продажу земель сільськогосподарського (с/г) призначення в Україні поступово наздоганяють довоєнні показники.

Про це йдеться в аналітичному звіті про стан ринку земель в Україні, підготовленому експертами Центру дослідження продовольства та землекористування при Київській школі економіки (KSE Агроцентр) за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

За даними звіту, усього з моменту відкриття ринку с/г земель 1 липня 2021 року станом на 1 червня цього року укладено понад 145 тис. угод купівлі-продажу земельних ділянок сукупною площею майже 325 тис. га. Це становить близько 1% від усіх сільгоспземель на підконтрольних Україні територіях. Отже, земельний ринок в Україні попри воєнний стан залишається ліквідним і привабливим для інвесторів. Найвищі показники ліквідності спостерігаються переважно у центральних областях України, де частка сільгоспземель в обігу перевищує 1%.

ФОТО: KSE Агроцентр

Найбільший попит мають землі для товарного сільськогосподарського виробництва  та землі для ведення особистого селянського господарства.

Ціни купівлі-продажу на сільськогосподарські землі поволі зростають: у 2023 році  середньозважена ціна становила 35,4 тис. грн/га. Це на 13,5% більше, ніж у 2022 році й майже на 22% більше, ніж у 2021 році. Найдорожчою з початку 2023 року була земля в Київській та Львівській областях.

ФОТО: KSE Агроцентр

Проведений аналіз вказує на дві системні проблеми: низький рівень реєстрації цін у Державному реєстрі речових прав та заниження ціни на землю при проведенні транзакцій.

«Простими словами, ціна землі реєструється на мінімальному рівні, тоді як реальну ціну покупець  сплачує «неофіційно». Це суттєво знижує базу для податкових надходжень у бюджети громад та робить «ведмежу послугу» власникам земельних ділянок, адже гальмує зростання коефіцієнта ліквідності сільгоспземлі як застави», – зауважив керівник проєкту Олег Нів’євський.

ФОТО: KSE Агроцентр

Відновлення  у січні 2023 року електронних земельних аукціонів на платформі Prozorro. Продажі, які були призупинені на період воєнного стану і поновлені після ухвалення відповідного закону Верховною Радою України (ЗУ №2698), є позитивним для економіки та реформи кроком.

«Електронні земельні аукціони – це орієнтир справедливої вартості землі та джерело наповнення місцевих бюджетів», – відзначив дослідник KSE Агроцентр Роман Нейтер.

Опублікований аналітичний звіт є першим із серії щомісячних та щоквартальних оглядів земельного ринку, які KSE Агроцентр готуватиме упродовж найближчого року в рамках дослідницького проєкту «Земля незламності», що реалізується за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

Джерело: Центр досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр)

Нагадаємо.