Поточний рік став неврожайним для бджолярів

Минулого року пасічники Харківщини скаржилися на масову загибель бджіл. Мор стався після обробки полів хімікатами.

Схожа проблема повторилася і цього літа. Сотні тисяч комах загинули в червні в кількох селах Ізюмського району. Бджолярі почали звинувачувати великі фермерські господарства, які використовують отрутохімікатами. За їх словами, до бджолиного мору сусідні поля якраз були ними оброблені.

Пасічники подали низку заяв до поліції за фактом порушення ветеринарних правил, а також були змушені особисто оплатити відповідні експертизи.

За словами заступника голови Союзу бджолярів Харківщини Олексія Олейника, бджоли гинуть через використання хімікатів, які б, по-хорошому, треба заборонити.

«Чому гинуть бджоли? Бо немає закону про те, якими отрутами мають користуватися сільськогосподарські виробники, – розповів він. – Україна виробляє ті, якими неможна потруїти бджіл. Але раніше багато випускалося ліків, від яких Європа давно відмовилася. В Європі на них наклали табу. І всі ці ліки, від яких відмовилися, рікою, за малі гроші, пішли в Україну. Вони допомагають сільськогосподарському виробництву, але школять бджолам».

Разом із тим деякі недобросовісні бджолярі також можуть використовувати шкідливі препарати. Олейник розповів, що потім вони намагаються продати свій мед в європейські країни. Його починають перевіряти, а там такі хімікати, які Європа вже давно не вживає. І цей «мед» повертається назад.

На президії бджолярів України свого часу був прийнятий перелік таких шкідливих препаратів. Але не всі бджолярі в гонитві за економією на це зважають.

Олійник розповів, що цей рік був неврожайним для бджолярів. З кінця травня півтора-два місяця не було дощів. До того ж, на Харківщині не вродила гречка, тому гречаний мед скоріш буде привозним. У поточному році на 50% було вироблено менше меду, ніж у попередньому. Через всі ці труднощі навіть досвідчені бджолярі починають зменшувати свої пасіки або взагалі покидають свою справу.

Нагадаємо.