З початку року основні овочі подорожчали на третину 

З невеликим запізненням в Україні почалося сезонне зниження цін на овочі, проте м’ясо і молоко через дорогі корми дешевшати не будуть.

У світі стрімко дорожчають харчі. За оцінками ООН, за останні пів року ціни росли набагато швидше, ніж усе попереднє десятиліття.

Держстат свого часу констатував, що на харчування припадає майже половина всіх витрат населення України.

Офіційна статистика показує: з початку року основні овочі в Україні подорожчали на третину, а то й наполовину, пише agronews.ua.

Зниження ціни, хоч і запізніле, вже спостерігаємо на томати і цибулю. Однак картопля, наприклад, коштує в два рази дорожче, ніж у Польщі.

У кінці наступної зими значних цінових стрибків на картоплю вже не буде, обіцяють у Мінагрополітики.

Подорожчали молочна продукція і м’ясо. Навіть незважаючи на те, що зазвичай улітку ці продукти дешевшають.

«Для відгодівлі тепер використовують корми, вироблені з дорогого зерна, тому взагалі щодо зернової групи ще місяць-два будуть такі залишкові наслідки того подорожчання цін на зерно, яке було в кінці зими – на початку весни. І вже, очевидно, восени може бути певне зниження», – говорять експкрти.

Ягоди подешевшали, а цукор подорожчав. У цьому році з ягодами в Україні все гаразд. Дощі й хороші погодні умови забезпечили хороший урожай, а отже і зниження ціни. У минулому році, наприклад, у ці дні полуницю продавали по 120 гривень. А зараз середня ціна – п’ятдесят. А от цукор подорожчав.

«Восени на класичні продукти, такі як овочева група, піде масовий збір – ціна, знову ж таки, частково знизиться. На зернові, олійні – вона знизиться на 15-20%, але потім можливе зростання взимку. На молочну, м’ясну продукцію фактично ціна залишиться незмінною. Оскільки кормова база не подешевшала, плюс-мінус буде зміна в межах 5-7%», – розповідають в міністерстві аграрної політики і продовольства.

Нагадаємо.