Харківська обласна рада прийняла бюджет області на 2022 рік

Рішення по бюджету області ухвалено на пленарному засіданні обласної ради.

Загальний обсяг обласного бюджету з урахуванням міжбюджетних трансфертів з державного бюджету визначений у 6,82 млрд грн, що на 1,12 млрд грн більше, ніж в базовому варіанті бюджету 2021 року. Загальний фонд бюджету складе 5,21 млрд грн, решта – спеціальний фонд.  Доходи та видатки бюджету – збалансовані.

Як доповів начальник Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації Сергій Овсянніков, фінансовий ресурс обласного бюджету без урахування трансфертів на 2022 рік прогнозується в обсязі 4,27 млрд грн, з них загальний фонд – 4,03 млрд грн.

Найвагомішим джерелом надходження доходів загального фонду залишається податок на доходи фізичних осіб – 3,19 млрд грн.  Питома вага надходжень від цього податку в обласному бюджеті складає 79%, норматив зарахування – 15% загального обсягу податку, що сплачується на території області.

Згідно з прогнозом очікуються такі найбільш значущі надходження:

  • Рентна плата та плата за використання інших природних ресурсів – 413 млн грн, в тому числі рента за користування надрами для видобування природного газу – 352 млн грн;
  • Податок на прибуток підприємств – 316 млн грн;
  • Плата за надання адміністративних послуг – 77,9 млн грн;
  • Орендна плата за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності – 4,83 млн грн.

Серед видатків, які плануються, найбільш значущими є видатки:

  • на освіту в сумі 2,34 млрд грн,
  • на охорону здоров’я – 925 млн грн,
  • на соціальний захист та соціальне забезпечення – 693 млн грн.

Заплановано також фінансування соціальних програм у сфері молодіжної політики  в сумі 20,5 млн грн закладів та заходів у сфері культури та мистецтва – в сумі 271 млн грн, та фізичної культури та спорту – 254 млн грн.

Нагадаємо.