Харків’яни повинні міняти газові лічильники за власні гроші

Відповідну інформацію озвучили в «Харківгазі». З початку 2019 року в Харківській області повірили більше 20 тис. лічильників газу побутових споживачів.

«Кілька років поспіль АТ” Харківгаз “пропонує НКРЕКУ передбачити витрати на заміну лічильників в тарифі на розподіл газової компанії. Але державний регулятор не виділяє на це кошти в тарифі. Тому 9,8 тис. споживачів газу Харківської області змушені міняти непридатні лічильники за свій рахунок», – розповіли в компанії.

Планову перевірку лічильників виконує державне підприємство «Укрметртестстандарт», забезпечує її проведення і оплачує ці послуги АТ «Харківгаз». З початку року 9,8 тис. лічильників споживачів не пройшли перевірку і підлягають заміні.

НКРЕКП не виділяє АТ «Харківгаз» в тарифі на доставку газу коштів на заміну лічильників, тому ці витрати вимушені нести споживачі газу. Близько 90% коштів, оплачених мешканцями регіону за послуги газопостачання, замість модернізації мереж, заміни лічильників та сервісів, перераховуються банками НАК «Нафтогаз України».

«Якщо проблема з роботою лічильника сталася під час гарантійного терміну його експлуатації, споживачеві потрібно звернутися в АТ «Харківгаз» з метою розпломбування лічильника і направлення до заводу-виробника», – зазначив головний метролог АТ «Харківгаз» Дмитро Музика.

Довідково. Згідно Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», для обліку спожитого газу повинні використовуватись повірені лічильники. Терміни періодичної повірки зазначаються в технічному паспорті на прилад обліку.

Нагадаємо.