2020 рік став найскладнішим для пасічників за останні 40 років

На Україну припадає 5% від світового виробництва меду. А з 2008-го вона перша з виробництва меду серед країн Європи та четверта у світі після Китаю, Туреччини та Аргентини.

За рік українці споживають у середньому 1,2 кг меду. Наприклад, в Австралії їдять 1,6 кг меду на рік, Греції — 1,4 кг, Німеччині — 1,1 кг. Приблизно 60% усього українського меду виробляють на дрібних пасіках із 50 бджолосім’ями, пише  agronews.ua.

Торік на експорті меду Україна заробила понад $100 млн. За кордон продала 55,6 тис. т, або на 12,7% більше меду, ніж попереднього року. Продукцію експортували понад 70 українських компаній. 2010-го таких було 2-3 підприємства.

Цьогоріч у січні–травні Україна за кордон поставила 28,5 тис. т меду на $46 млн, свідчать дані митниці. Найбільше української продукції купили Німеччина, Польща і Бельгія.

«Сьогодні за кілограм платять 28 гривень, або $1. Торік ціна взагалі доходила до 22 гривень. Тому пасіки активно продають, а з галузі йдуть фахівці», – розповів голова Асоціації бджолярів України Юрій Овдієнко.

За його словами, 2020-й став одним із найгірших за останні 40 років для галузі.

«Ще такого року не пам’ятаю, щоб на акації бджоли з голоду гинули. Цвіту майже не було. Водночас сезон для пасічників уже закінчився. День став коротшим, процес фотосинтезу зменшився – і рослини не виділяють кисню. Починається підготовка до зими», – пояснює фахівець.

Цьогоріч ціни на мед із соняшника не зросли. Різнотрав’я продають по 120-140 гривень за літр, гречаний мед – 180 гривень. Мед з акації та липи пропонують по 300 гривень за літр. Дехто стільки ж просить за пів літра акацієвого. Цього року це найдефіцитніший мед, його майже не викачали.

Нагадаємо.