19 квітня запрацює нове законодавство про публічні закупівлі

Поріг для обов’язкового проведення закупівель через Prozorro знизиться з 200 до 50 тисяч гривень.

Відтепер понад 250 тисяч закупівель на рік стануть відкритими для учасників та будуть мати елемент аукціону – до сьогодні на допорогові суми замовники могли підписувати контракт з постачальником напряму.

Для бізнесу це відкриє додатковий ринок на 30 млрд грн. При цьому кошти держави витрачатимуться ефективніше завдяки конкуренції. Крім того, від сьогодні державні замовники звітуватимуть про всі свої закупівлі від 1 копійки.

Також, посилиться відповідальність за грубі порушення тендерного законодавства. Наприклад, якщо замовник безпідставно відхилив тендерну пропозицію, і це підтвердить Держаудитслужба – його очікує штраф від 25 до 51 тисячі гривень.

Вдосконалиться механізм оскарження тендерних процедур в Антимонопольному комітеті України.

Замовники зможуть захищатися від цінового демпінгу. Завдяки механізму “аномально низька ціна” електронна система буде підсвічувати пропозиції учасників, що будуть на 30-40% нижчими за найближчі пропозиції конкурентів.

Розпочнеться поступова трансформація організації самого процесу закупівель – від тендерних комітетів до уповноважених осіб.

Так на зміну колективному прийняттю рішень прийде персональне, а проведення закупівель з додаткового навантаження стане оплачуваною роботою.

Нагадаємо.