Яблучний Спас

Яблучний Спас святкується щороку в один і той самий день, і за однією з прикмет, цього дня природа розвертається від літа до зими.

У серпні православні християни і греко-католики відзначають Преображення Господнє, або Яблучний Спас. Це одне з 12 найбільших православних свят і друге в черзі трьох спасів. У народі свято більш відоме під назвою Яблучний Спас, оскільки в цей день в храмах освячують плоди нового врожаю, символом якого стали яблука.

Вважається, що ночі після Спаса стають холоднішими. У народі навіть є така приказка: «Яблучний Спас – пішло літо від нас». Також вважається, що яка погода буде на Яблучний спас 19 серпня, такими будуть і Покрова 14 жовтня.

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов з нагоди свята Преображення Господнього привітав мешканців Харківщини.

«Зі святом Преображення Господнього!

Щиросердно вітаю з одним із дванадцяти найважливіших православних свят – Преображенням Господнім, або як прийнято називати в народі цей день, Яблучним Спасом!

 Велика святкова дата у православному календарі була встановлена на честь чудесної події земного життя Ісуса Христа – його преображення на горі Фавор, свідками якого стали святі апостоли Петро, Яків та Іван, дійство описане у Святому Писанні як явлення Його Божественної величі та слави.

До цього часу на наших землях дозрівали яблука, і тому свято Преображення Господнього отримало свою другу традиційну назву – Яблучний Спас через звичай освячувати в цей день плоди нового врожаю.

У день Преображення Господнього зичу усім мешканцям Харківщини преображення власної душі, щоб вона стала чистішою, світліше і ближче до Бога. Любові та миру, щоб серця були сповнені світла і добра, а віра повсякчас жила в кожному з нас, допомагаючи у добрих намірах і справах. Зі святом!»

Нагадаємо.