Вистава «Схід Opera» змагається за національний театральний «Оскар»

Постановка «Любов до трьох апельсинів» Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка увійшла в лонг-лист учасників третього Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА».

Засновник та організатор мистецького конкурсу –Національна спілка театральних діячів України.

З 83 заявлених конкурсантів – професійних театральних колективів – експерти визначили 28 кращих.

У межах конкурсу учасники представляють прем’єри, які вийшли у період з 1 січня по 31 грудня 2019 року.

Лауреати фестивалю-премії визначатимуться у шести загальних і шести індивідуальних номінаціях. Вистава «Схід Opera» «Любов до трьох апельсинів» була заявлена в номінації «За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу». Її конкурентами стали: постановка «Ацис і Галатея» київського театру «Open Opera Ukraine», вистава «Сімейка Адамсів» Київського національного академічного театру оперети, опера «Лоенґрін» Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької, вистава «La Traviata» Одеського національного академічного театру опери та балету.

Прем’єра постановки «Любов до трьох апельсинів» відбулася на сцені «Схід Opera» напередодні закриття 143 театрального сезону. До цього зазначену виставу не ставили в українських театрах десятиріччями. Опера «Любов до трьох апельсинів» була написана Сергієм Прокоф’євим на власне лібрето за мотивами іскрометної казкової п’єси італійського письменника і драматурга Карло Гоцці. Вистава висміює традиційні штампи жанру і робить це яскраво, легко, з гумором.

У межах фестивалю-премії члени експертної ради подорожуватимуть Україною, переглядаючи заявлені постановки, а на початку липня сформують шорт-лист з 12 вистав.  У листопаді в столиці відбудеться фінальний етап, який зможуть відвідати також і глядачі. Наприкінці міжнародне журі оголосить переможців.

Нагадаємо.