В Історичному музеї зберігаються окуляри Леонарда Гіршмана

В рубриці «Історія одного експонату» музейники розповіли про видатного лікаря і вченого-офтальмолога Леонарда Гіршмана.

Історія розвитку очної медицини в Харкові тісно пов’язана з собою Леонарда Леопольдовича Гіршмана, на честь якого в місті названо вулицю та лікарню.

У фондах Історичного музею зберігається меморіальний комплекс видатного лікаря та вченого-офтальмолога. Серед предметів особливий інтерес викликає фото, що було подароване Миколі Федоровичу Сумцову 3 травня 1912 р. На фото можна побачити дарчий напис — слова подяки Сумцову за його допомогу у справі будівництва лікарні.

Міська офтальмологічна лікарня, про яку йдеться, була відкрита 8 квітня 1912 р. Вона розташовувалась в Нагірному районі міста, зараз має назву «Міська клінічна лікарня № 14 ім. проф. Л.Л. Гіршмана».

Цікаво, що саме Гіршман започаткував у Харкові окулярну оптику.

Фото «з автографом» Гіршмана та «пенсне» — окуляри кінця ХІХ ст.

Декілька цікавих фактів:

  • За переписом 1886 р. тільки в українських губерніях Російській імперії налічувалось 34 742 особи, що повністю втратили зір.
  • Питанням інклюзії для цієї категорії громадян підіймалося вже з ХІХ ст. Наприклад, на кошти благодійників, відкривалися школи та бібліотеки для незрячих.
  • Згадане вище пенсне трималося на носі металевою дужкою і було популярним у кінці ХІХ — на початку ХХ ст. А от знайомі нам окуляри з завушниками почали активно використовувати у 20-х роках ХХ ст.

Нагадаємо.