В Історичному музеї розпочала роботу виставка до 160-річчя Миколи Самокиша

В Харківському історичному музеї відкрилась виставка «Академік живопису Микола Семенович Самокиш», присвячена 160-річчю з дня народження видатного художника-баталіста.

Вперше в історії музею відкриття виставки відбулось в режимі онлайн.

«Музей зберігає дуже гарну колекцію — більше 100 предметів, пов’язаних з ім’ям Миколи Самокиша, — зазначив директор музею Володимир Цигульов. — Це картини, графіка, зброя з його особистої колекції, тощо».

Під час створення виставки в музеї ретельно відбирали роботи художника та предмети з його колекції, щоб якнайкраще проілюструвати його біографію і творчу діяльність. Серед них — картина «Бій Богуна з Чарнецьким під Монастирищем в 1653 р.».

Значна частина творчої та педагогічної діяльності художника пов’язана з Харковом. Тож на виставці також представлені предмети, які відображають цей період його життя.

Першими учнями Самокиша в Харкові стали 11 художників. Вони були вражені підходом Самокиша до навчання, бо з перших днів роботи майстерні було придбано велику кількість реквізиту. Це цілий арсенал зброї, шинелі, будьонівки.

У музейній колекції також зберігається частина особистої колекції Самокиша, яка ймовірно використовувалась як реквизит. Тут представлена зброя XVI-XIX ст., це оригінальні предмети того часу.

Нагадаємо.