Сьогодні – 1033 річниця Хрещення Київської Русі-України

День Хрещення Київської Русі-України  відзначається щорічно 28 липня — у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира.

Для українців свято символізує спадкоємність тисячолітньої історії України, нації і держави.

Історики називають кілька причин, які спонукали князя Володимира Великого хрестити Русь:

  • По-перше, об’єднання земель вимагало відмови від «племінних богів» і запровадження релігії за принципом «одна держава, один князь, один Бог».
  • По-друге, це відкривало шлях приєднання до європейської спільноти, яка сповідувала християнство.
  • По-третє, як вважав Володимир, прилучення до християнської віри стане поштовхом для розвитку культури, освіти, виховання високої моралі, поліпшення матеріального добробуту. На цьому, зокрема, наголошує у своїх творах український вчений і церковний діяч Іван Огієнко.

Християнство робило людину носієм нової моралі, заснованої на культурі совісті, яка витікає з євангельських заповідей.

Прийняття християнства сприяло розвитку зодчества й живопису у середньовічних їх формах, проникненню візантійської культури як спадкоємиці античної традиції.

З прийняттям християнства значно розширилися економічні та культурні зв’язки Київської Русі з багатьма європейськими країнами, передусім з Візантією, що позитивно позначилося на торгових і культурних відносинах.

В українській історії Володимира вважають одним із засновників і покровителів української державності, а день хрещення Русі символізує спадкоємність тисячолітньої історії нашої держави, соборність усіх українців і всіх українських земель.

Нагадаємо.