11 березня розпочався Великий піст

У 2019 році Великий піст триватиме з 11 березня по 27 квітня. Зекономлені на звичайному харчуванні кошти варто витратити на благодійність.

У Великий піст з раціону повністю виключаються продукти тваринного походження. Крім цього, їжа повинна бути простою і дешевою. У суворі дні посту забороняється навіть термічно оброблена їжа та олія, в такі дні практикується сухоїдіння. Однак у деякі дні дозволяється вживання риби, гарячої їжі з маслом й навіть червоне вино.

З духовної точки зору, всі 48 днів посту варто провести у смиренні, не можна влаштовувати гучні вечірки. У період Великого посту є три святкові дні, в які знімаються певні обмеження:

– 7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці: дозволяється гаряча їжа з рослинною олією, вино та риба;

– 20 квітня – Лазарева субота: можна рибну ікру;

– 21 квітня, Вербна неділя – можна вживати рибу.

Найбільш суворий – останній тиждень перед Великоднем – Страсна Седмиця. У перший день після Масляної, у Чистий понеділок, а також у Страсну п’ятницю віряни взагалі нічого не їдять. Щоб піст слугував зміцненню, мало відмовитися від «важкої» для травлення їжі – м’яса, жирів. Потрібно унеможливити будь-які зловживання прянощами, гострою, солоною, кислою, солодкою, жирною їжею.

Нагадаємо.