Почалися святочні ворожіння

«Святочні» ворожіння проводяться в період з 6 січня до Водохреща, 19 січня.

Святками називаються два тижні зимових свят, від Різдвяного святвечора, що припадає на 6 січня, до Хрещення, що святкується 19 січня. Ворожіння на Різдво по праву вважаються найбільш правдивими. Своїм корінням святочні ворожіння йдуть за часів язичницької Русі.

Саме ворожінням під час зимового сонцестояння (а це і є період святок) надавали особливого значення в язичницькі часи. Вважалося, що саме в ці дні потойбічні сили були найбільш активні, а кордони між світами тонші, що і сприяло більш правдивого результату новорічних, різдвяних та святочних ворожінь.

З приходом християнства на Русь, святочні ворожіння не тільки збереглися, а й придбали більш містичний зміст, і хоча церква намагалася боротися з марновірством і ворожіннями, вони дбайливо передавалися з покоління в покоління, і дійшли до наших днів в мало зміненому вигляді.

Способів різдвяних ворожінь на Русі було придумано безліч, але основна тема всіх святочних ворожінь, – це гадання на судженого (нареченого). На Святки можна гадати не тільки на судженого-ряджених, але і на удачу, кар’єру і долю в цілому.

Нагадаємо.