Історія одного експонату: Чарка з гербом Богдана Хмельницкого

В експозиції Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова представлено безліч цікавих артефактів.

Серед них — чарка-ковпак з родовим гербом Богдана Хмельницького на позолоченому медальйоні.

Богдан-Зиновій Хмельницький — перший гетьман Війська Запорозького (1648 — 1657 рр.) — походив з дрібної шляхти і мав резиденцію і родовий маєток в Суботові. На чарці зображений родовий герб гетьмана — Абданк, який служив не тільки родині Хмельницьких.

Перші письмові згадки про цей герб в польських джерелах датуються 1212 та 1228 роками. Легенда ж пов’язує його походження з польським послом Яном Скарбкою ще у ХІІ ст. Аби справити враження на польського делегата, німецький імператор показав йому великі скрині, повні золота. У відповідь Скарбка зняв з пальця перстень зі словами «Іди золото до золота. Ми, поляки, більше залізо любимо і залізом будемо захищатися» і кинув у скриню. Імператору нічого не лишилося як сказати: «Habdank», що означало «спасибі». Ці слова стали новим гаслом роду.

За гербом Абданк були закріплені кілька польських родів. А після зрівняння прав шляхти католицького віросповідання Королівства Польського та шляхти Князівства Литовського та Руського — також кілька литовсько-білоруських та українських шляхетських родів.

За матеріалами сайту Харківського історичного музею в рубриці «Історія одного експонату».

Нагадаємо.