Художники нагадують про збереження природи в містах

Цей проект про вирубку дерев в міських садах відкриває паралельну програму Бієнале молодого мистецтва.

Виставка проходить до 28 вересня в галереї COME IN.

У проекті «Дезеленізація» (# Дезеленізація), реалізованому ініціативою ДЕ НЕ ДЕ, сучасні українські художники і художниці осмислюють минуле і сьогодення міського жардінажа – простіше кажучи, садівництва.

Вони звертають увагу на проблему вирубки дерев та озеленення міст і ставлять питання так: «Радянська спадщина в українських містах – це не тільки сіра архітектура і пам’ятники катам українського народу, це ще й унікальні екосистеми. Ті зелені насадження, що є на наших вулицях, – в основному результат саме радянських проектів урбаністичного озеленення, і зараз вони масово знищуються. Дезеленізація, або просто невігластво?»

Євгенія Моляр, учасниця руху ДЕ НЕ ДЕ, розповідає, що проект включає такий інтерактивний момент як документація дезеленізаціі: «Під дезеленізаціей ми розуміємо те, як комунальні господарства калічать зелені насадження в українських містах, що в будь-якому місті помітно неозброєним оком. Ми просимо користувачів соціальних мереж документувати це, постити в своїх соціальних мережах з хештегом # дезеленізація і потім великим масивом фотографій включаємо в виставку. Вперше показана в Києві, виставка дозволяє переосмислити проблему міської системи зелених насаджень і актуалізувати процеси їх збереження. Можливо, ми самі можемо стати цими садівниками».

Нагадаємо.