Художній музей презентував онлайн виставку з елементами фантасмагорії і гротеску

Проект «Мандруємо Україною» нині представляє добірку творів майстра з Рівного Олександра Гуристюка.

Це місто, в якому нині перебувають багато харків’ян, відкриває для слобожан свою історію, спілкування з талановитими людьми, яких так багато на Рівненщині. Образно стилістичний характер творчості Гуристюка, як нам видається, складається із кількох напрямків сучасної образотворчості. Це вплив майстрів «Нової хвилі», експресіонізм і символізм у потрактуванні зображеного, з елементами фантасмагорії і гротеску. Це завжди містична, прихована сутність того, що відбувається на межі реального та інфернального, інколи, в звичайній на перший погляд, побутовій сцені.

Звідси певна живописна манера з пастозним широким мазком, композиційна побудова, ракурс зображеного, часто з висоти пташиного польоту, несподіваного фрагментарного, як у кінокадрі, того чи іншого зображення.

Художник любить дещо приглушений колорит різнобарвної фарбової палітри, що викликає ремінісценції відомого виразу про «музейну темряву», пов’язану з класичною живописною спадщиною. З нею художник веде свої авторські діалоги. Портрет босоногої білявої дівчинки у розкішному перламутрово-рожевому платті викликає ремінісценції знаменитої інфанти Дієго Веласкеса.

Фарбову палітру робіт Олександра Гуристюка позначено тонкими градаціями кольору, де головним чинником є світло. Інколи, в залежності від обраного сюжету, майстер використовує декоративний площинний характер кольору, зберігаючи в цілому гармонійне поєднання фарб, що є ознакою високої живописної культури творів. Але головним у своїй творчості, як вважає сам автор, залишається душа, яку він вкладає в кожну свою роботу, надихаючи її любовним особистим ставленням , що надає його творам потужної енергетики звучання і магічної сили.

Виставку можна переглянути на сторінці Художнього музею в Фейсбук.

Нагадаємо.