До Ізюмського храму привезуть Чудодійні мощі

1 грудня в Ізюм привезуть мощі священномучеників Кіпріана та Юстини. У Вознесенському кафедральному соборі міста вони пробудуть до 8 грудня, після чого їх з іконою Божої Матері «Всецариця» провезуть по іншим закладам Ізюмської єпархії.

За легендою, Юстина була дочкою язичницького жреця, але одного разу випадково почула проповідь диякона-християнина, стала відвідувати місцеву церкву, а пізніше і зовсім прийняла християнство. До неї посватався багатий молодий язичник, але Юстина відмовила йому. Тоді невдаха наречений звернувся до знаменитого чаклуна Кіпріану з проханням приворожити дівчину.

Однак всі магічні прийоми виявилися безуспішними. Юстина з допомогою молитви розтрощила всі магічні підступи. Пізніше під впливом Юстини і сам чаклун Кіпріян звернувся в християнство, а в подальшому став єпископом.

Під час гонінь на християн стали говорити, що Кіпріян і Юстина відвертають народ від язичництва. За це римський імператор Діоклетіан наказав стратити обох.

Вважається, що молитви до святих Кіпріану і Юстини допомагають позбутися від чар і дають захист від спокусливого впливу.