110 років від дня народження Марка Бернеса

8 жовтня виповнюється 110 років від дня народження Марка Бернеса. У 1950-60-х роках за популярністю йому не було рівних.

У пам’ять про легендарного шансоньє та видатного актора на своїй сторінці в Фейсбук написав депутат Харківської обласної ради Сергій Чернов.

«Він співав і грав серцем, кожна пісня – прожите життя, закінчена історія. Марк Бернес ще за життя став великим.

Спочатку Марк Наумович працював статистом в харківському театрі «Міуссурі», куди сім’я переїхала з Ніжина. Після закінчення театральних курсів в Харкові попрямував підкорювати країну.

«Я люблю тебя, жизнь», «Темная ночь», «Любимый город», «Шаланды, полные кефали», «С чего начинается Родина», «Огромное небо», «Журавли»… Ці зворушливі пісні добре відомі і сучасній молоді. А для старшого покоління вони стали частиною життя.

Коли у Марка Бернеса запитали про секрет його успіху він відповів: «Я не люблю сытых, благополучных песен. Если несчастный человек станет чуть счастливее, если вдруг услышит, что кто-то разделил его одиночество, — значит, с моей песней все обстоит благополучно».

Я шанувальник творчості Марка Бернеса і в цей день з гордістю, що він мешкав у Харкові, пригадую людину, яка знала, що таке абсолютна всенародна любов!», – написав Сергій Чернов.

Марк Бернес в саду Шевченка (Харків)

Смертельно хворий Бернес просив близьких, щоб замість оркестру і урочистих промов на його похороні звучали 4 пісні: «Я люблю тебе життя», «Журавлі», «Три роки ти мені снилася», «Чоловіча розмова».

Помер актор в суботу, а в понеділок йому повинні були присвоїти звання народного артиста СРСР.

Довідково. Марк Наумович Бернес – радянський актор кіно і дубляжу, естрадний співак. Народний артист РРФСР. Один з найбільш улюблених артистів радянської естради 1950-1960-х років, видатний шансоньє. Багато в чому завдяки Бернесу склався золотий фонд радянської пісенної класики.

Нагадаємо.