В Україні ввели «квітковий податок»

Імпортна троянда подорожчала в рази. Вітчизняна квітка теж зростає в ціні.

Найпопулярнішою квіткою в Україні залишається троянда. Але купити її імпортний варіант з червня зможуть собі дозволити не всі: ціна в переходах підскочила до рекордних 60-80 грн / шт. Вплинули на це як різке підвищення розміру мита на ввезення квітки цієї весни, так і скорочення міжнародного виробництва через пандемію.

Як розповіли учасники квіткового ринку, перше подорожчання відбулося на початку року. Причиною цього стало зменшення пропозиції від світових виробників і складності з доставкою в період карантину. Тоді на найбільшій біржі зі збуту квітів в Голландії оптова ціна піднялася на 20%, пише agronews.ua.

Подальше зростання розцінок у постачальників призупинилося. Але з середини травня набуло чинності розпорядження Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, призначений для захисту українських виробників – було введено 56% мито на ввезення імпортної троянди. З цього моменту роздрібну ціну стримати не вдалося.

Продавці кажуть, що незважаючи на значне подорожчання, попит на імпортні троянди з Еквадору, Колумбії та Кенії залишається стабільним. Хоча купують тепер значно менша кількість – від стандартних 10-11 переходять до покупки максимум трьох штук на букет.

Нагадаємо.