У жовтні очікується чергова хвиля подорожчання продуктів

Сезонні товари, такі як тепличні або грунтові овочі, зазвичай в цей час ростуть в ціні.

«Ціни на картоплю і традиційні овочі, швидше за все, будуть порівняно стабільними, тому що завершується збирання і їхня пропозицію висока. Зрости вони можуть, лише тому, що зросте експорт», — прогнозує економіст інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.

«Ми, наприклад, експортуємо вже овочі і картоплю до Білорусі. За рахунок зростання ціни на газ, відбудеться зростання ціни на хлібобулочні вироби, на окремі види м’яса».

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ вважає, що на сезонний фактор подорожчання накладається ще й інфляційно-глобальний, куди входить і зростання цін на енергоносії.

«Ціна на газ потягне за собою зростання вартості товарів, пов’язаних з використанням газу під час їхнього виробництва, з опаленням. Плюс — транспортування. Частина авто працює на газу. До того ж відбувається зростання цін на бензин. Так що найближчим часом відбудеться як сезонне подорожчання овочів-фруктів, так і пов’язане зі світовими тенденціями».

За рахунок зростання ціни на газ, зростатиме ціна на хлібобулочні вироби, на окремі види м’яса. Підвищиться ціна на різні крупи, наприклад, на рис. У відсотковому відношенні тут може бути така ж динаміка, як була з гречкою. Позначається зростання цін на світових ринках, зростання споживання рису за дефіциту цього продукту, пише agronews.ua.

Нагадаємо.