У травні спливає термін подачі щорічних декларацій

З початку 2019 року стартувала щорічна процедура здачі податкових декларацій. ЇЇ термін спливає 2 травня.

Державна фіскальна служба України нагадала про необхідність декларування доходів. Платники податків, які одержали в 2018 році тільки зарплату і доходи виключно від підприємства, де працюють, декларації не подають. За всі інші заробітки необхідно відзвітувати.

Перелік доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню:

  • здача майна в оренду,
  • продаж власної сільгосппродукції, вирощеної на земельних ділянках, розмір яких перевищує 2 гектари,
  • подарунки від інших платників податків, у тому числі за договором дарування,
  • іноземні доходи і доходи від операцій з цінними паперами,
  • спадщина, у разі якщо вона дісталася не від близьких родичів.

З минулого року вже не потрібно декларувати дохід від отримання спадщини та подарунку членам сім’ї першого і другого ступеню споріднення. Але інші родичі чи особи, які не є родичами, повинні декларувати дохід і сплачувати податок у розмірі 5% і військовий збір у розмірі 1,5%.

Якщо ж спадщина дісталася людині від іноземного громадянина, ступінь споріднення тут значення не має. Такий дохід потрібно задекларувати і сплатити за нього податок у розмірі 18%, плюс військовий збір.

Необхідно відзвітувати і тим платникам податків, які планують виїжджати за межі України на постійне місце проживання.

Подавати декларацію про доходи необхідно і тим, хто розраховує на податкову знижку. Отримати її можна на сплату дошкільної, позашкільної та середньої освіти, а також на низку інших витрат.

До податкової знижки включаються витрати по виплатам відсотків по іпотечним кредитам, пожертвування та благодійні внески неприбутковим підприємствам, витрати на довгострокове страхування життя та внески до недержавних пенсійних фондів.

У 2018 році внесені зміни до законодавства, які надають право внутрішньо переміщеним особам отримати компенсацію за договорами оренди житла.

Щоб отримати податкову знижку, декларацію можна подавати протягом року. Тобто, відзвітувати про доходи можна включно до 31 грудня 2019 року.

Для всіх інших осіб граничний термін декларування – 1 травня.

Ігнорування цього зобов’язання, несвоєчасне чи недостовірне декларування тягне за собою адміністративну відповідальність та передбачає накладання штрафних санкцій.

Нагадаємо.