У Харкові швидкими темпами розвивається сфера IT

IT індустрія в Харкові зросла на 24%, а її сумарний об’єм досяг 962 млн грн у 2018 році, забезпечивши зростання на рівні 20% .

За даними Харківського IT-Кластеру, IT сфера у Харкові налічує майже 480 сервісних та продуктових компаній, а кількість фахівців подолала позначку у 31 000 осіб.

Згідно з результатами дослідження IT галузі регіону Kharkiv IT-Research 2.0, особливістю локації є велика кількість малих та середніх компаній, таких як, наприклад, Altexsoft, CodeIT чи INSART, які працюють в регіоні разом з гігантами індустрії NIX, Softserve, Sigma Software чи EPAM.

Основними ринками експорту IT послуг як і раніше є США (74%) та країни Європейського Союзу (19%). Цього року серед компаній, що прийняли участь у дослідженні, переважають ІТ послуги для страхування, медицини та освіти. E-commerce, розробка розважальних програм та ігор, послуг для подорожей, банкінгу та фінтех-сервісів є вже традиційно сильними сторонами харківських ІТ компаній.

Середній дохід харківського IT-спеціаліста складає $2075. У 2018 році харківські IT-компанії сплатили 6,4 млрд грн податків до бюджету країни (+28%),  у порівнянні з минулорічним показником у 5 млрд грн, з яких 45% пішли до місцевого бюджету.

Попит на експертів у галузі інформаційних технологій у 2019 році також перевищує  пропозицію – потреба компаній у спеціалістах у півтора рази перевищує кількість випускників (харківські університети щороку випускають понад  2 000 молодих спеціалістів тільки за профільними спеціальностями). Тому набирає обертів неформальна освіта, а також корпоративні навчальні центри всередині компаній, що готові інвестувати в підготовку молоді.

В той же час 67% українських ІТ-фахівців живе в Києві, Харкові та Львові.

Нагадаємо.