У Будинку рад обговорили хід реалізації медичного гранту

Робота проекту «Ефективна первинна медицина в громаді» та умови участі у конкурсі міні-грантів, спрямовані на розвиток первинної ланки медицини в громадах – були у центрі уваги спільного обговорення.

Нараду провів голова Харківської обласної ради, голова Ради партнерів-бенефіціарів проекту «Ефективна первинна медицина в громаді» Сергій Чернов. У районних студіях працювали керівники органів місцевого самоврядування Харківщини.

Сергій Чернов нагадав, що проект із загальним бюджетом понад 501 тисячу євро складається із чотирьох компонентів.

«Перший компонент вже реалізовано, створено Ресурсний центр, який розпочав роботу 17січня 2019 року. Ресурсний центр — це так звана швидка допомога для тих, хто потребує порад та роз’яснень щодо медичної реформи. Це майданчик, на якому постійно проводяться семінари, тренінги, зустрічі».

За словами Сергія Чернова, другий і третій компоненти проекту, що стосуються підготовки кадрів та просвітницької роботи, теж активно реалізовуються.

Також відбулися перші навчальні модулі для керівників органів місцевого самоврядування та сімейних лікарів, які мають бажання відкрити приватну практику (ФОП).

Щоб молоді кадри не боялися їхати працювати в села та містечка, в грудні 2018 року було проведено Ярмарок вакансій для студентів і випускників медзакладів, на якому свої пропозиції представили 25 медичних установ Харківської області.

28 березня поточного року стартував четвертий компонент проекту «Ефективна первинна медицина в громаді» – конкурс міні-грантів.

Людмила Немикіна, голова постійної комісії облради з питань бюджету:

«У 2019 році за умовами конкурсу буде надано 10 міні-грантів на суму – до 300 тис грн кожний. Ці кошти допоможуть впровадити стратегічні плани розвитку закладів первинної ланки та інновації в системі надання медичних послуг, зміцнити кадровий потенціал, оновити обладнання і таким чином поліпшити роботу закладів первинної медичної допомоги».

До участі у грантовому конкурсі запрошуються:

– Центри первинної медико-санітарної допомоги, Центри первинної медичної допомоги;

– Органи місцевого самоврядування, на території яких функціонують заклади первинної ланки медицини.

Заявки та конкурсна документація на отримання міні-гранту приймаються до 24.00 12 травня 2019 року включно.

Про умови участі у конкурсі можна дізнатись на сайті: http://oblrada.kharkov.ua

Довідково. Проект створено задля розбудови ефективної первинної медико-санітарної допомоги у громадах Харківської області шляхом підвищення обізнаності громадськості про медичну реформу, навчання та консультування лікарів, керівників медзакладів та представників місцевого самоврядування, надання міні-грантів для покращення медичних послуг та вивчення кращих місцевих та міжнародних практик.

Нагадаємо.