Темпи завершення будівництва амбулаторій залежать від співфінансуваннях на місцях

До кінця поточного року на Харківщині мають закінчити будівництво 30 амбулаторій. Наразі завершено будівництво 4-х – у Харківському, Краснокутському, Балаклійському районах та Зачепилівський ОТГ.

На завершальній стадії – будівництво на Валківщині. Роботи на всіх інших об’єктах тривають.

Харківській області виділена субвенція з державного бюджету на будівництво 30 амбулаторій. Усі тендерні процедури вже проведені, договори укладені та роботи розпочаті.

Окрім будівництва, районні амбулаторії оснащують найсучаснішим обладнанням.

Найближчим часом  мають відкрити оновлену амбулаторію у селищі міського типу Савинці Балаклійського району.

Лікарі навіть у найвіддаленіших селах області починають працювати в нових умовах та за новими стандартами.

За перспективним планом, протягом найблищих двох років на Харківщині мають відремонтувати всі медичні заклади.

Нагадаємо, у листопаді минулого року у селі Хрестище на Красноградщині була завершена реконструкція місцевої амбулаторії. Ініціатором проведення капітального ремонту став голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

В селі Колонтаїв Краснокутcького району також відкрили нову амбулаторію загальної практики – сімейної медицини. Цей медичний заклад збудований «з нуля».

Будівля складається з амбулаторії та житла для медика. До складу амбулаторії входять кабінет лікаря; кабінет для щеплень; стоматологічний кабінет та санвузли. В житловій частині будівлі є дві спальні, кухня-студія, ванна кімната та санвузол. Крім того, сімейний лікар отримає присадибну ділянку для ведення підсобного господарства.

У сільських амбулаторіях працюватиме один чи два сімейних лікарі, залежно від кількості жителів в населених пунктах. Разом з  лікарем працюватимуть кілька медсестер.

У травні цього року під час засідання профільної комісії з питань бюджету, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов поставив запитання щодо виконання плану будівництва амбулаторій цього року у повному обсязі.

За словами директора Департаменту капітального будівництва ОДА Сергія Жукова, є вірогідність, що будівництво усіх запланованих 30 амбулаторій буде завершено до кінця 2019 року, «на кожну амбулаторію виділено по 6,5 млн грн державних коштів, але завершення будівництва залежить від співфінансуваннях на місцях».

Нагадаємо також, що Харківщина стала одним із 5 (Харківській, Рівненській, Кіровоградській, Дніпропетровській та Полтавській) регіонів в Україні, де буде тестуватися система телемедицини за 4 нозологіями: серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, бронхіальна астма та дерматологічні захворювання.

Нагадаємо