На Харківщині швидкими темпами будують нові амбулаторії

До кінця року в області мають збудувати 30 амбулаторій. У деяких районах медичні заклади вже відкрили, в інших – роботи з будівництва продовжуються.

Персонал сільських амбулаторій, а також місцеві жителі окремих населених пунктів вже мають змогу оцінити якість надання послуг у сучасних медпунктах.

Лікарі навіть у найвіддаленіших селах області нарешті починають працювати в нових умовах та за новими стандартами.

У сільських амбулаторіях працюватиме один чи два сімейних лікарі, залежно від кількості жителів в населених пунктах. Разом з  лікарем працюватимуть кілька медсестер. Абсолютно новим підходом у сільській медицині, є будівництво житла для лікарів.

За новим стандартом на Харківщині, робоче місце лікаря має знаходитися в декількох метрах від помешкання. Раніше такого ще не було ніколи.

В області існує дефіцит сімейних лікарів та лікарів інших спеціальностей, але нові умови в сільських амбулаторіях, мають зацікавити молодих спеціалістів.

Також амбулаторії поступово оновлюють автопарки для виїзду на виклики.

У Центрі первинної медико-санітарної допомоги Зачепилівського району обслуговується близько 15 тисяч мешканців району. Останнім часом тут активно оновлюють матеріально-технічну базу: у 2018 році та за перше півріччя  2019 року придбано обладнання на  суму 247,4 тис грн за кошти Національної служби здоров’я України  та з районного бюджету.

Медичні заклади Харківщини регулярно інспектує голова Харківської обласної ради Сергій Чернов: «Сьогодні мені стало відомо, що у Зачепилівці є проблема з автомобілями швидкої медичної допомоги, окрім того, не вистачає шкільних автобусів, а ті, що у наявності – вже дуже застарілі. Я взяв ці питання під особистий контроль й ініціюватиму включення їх до переліку видатків з обласного бюджету».

Зараз будуються 30 амбулаторій в області. Загалом, їх буде 50. Багато з них вже на фінішній прямій. У якомусь закладі залишилось облаштувати територію навколо, інший – обставити новими меблями. Будівництво амбулаторій продовжуватиметься і в наступному році.

Нагадаємо.