Середня ціна сільськогосподарських земель зросла на 3,6%

Збільшились надходження від земельних ресурсів до бюджетів громад: у червні 2023 року вони зросли на 30% проти червня минулого року, випередивши на 9% темпи росту усіх податкових надходжень.

Про це йдеться у новому аналітичному огляді стану земельного ринку України, підготовленому KSE Агроцентр за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

Середня вартість усіх сільськогосподарських земель в обігу у перерахунку на гектар у липні 2023 року зросла на 3,6%, що еквівалентно збільшенню прибутку усіх землевласників на 53,7 млрд грн.

Водночас ціни на оренду комунальних земель суттєво знизилися після початку повномасштабної агресії росії та викликаної нею зупинки, а потім відновлення земельних аукціонів на платформі Прозорро.Продажі у січні 2023 року. Якщо впродовж перших пʼяти місяців земельних торгів у листопаді 2021 – березні 2022 року середня ціна оренди гектара становила 11,5 тис. грн, то після відновлення торгів у січні 2023 року середньомісячна ціна оренди становить 8,4 тис. грн.

Сільськогосподарська земля набуває дедалі більшого значення для забезпеченні фінансової спроможності громад. Так, доходи місцевих бюджетів від сільгоспземель у червні 2023 року зросли на 30% у порівнянні з  аналогічним періодом минулого року, і становили 10% від сукупних податкових надходжень громад у червні 2023 року (26,7 млрд грн). У деяких областях цей показник становив або перевищував 15%, зокрема у Кіровоградській (17%), Дніпропетровській (16%) та Одеській (15%).

У липні 2023 року продовжилась тенденція до укладання значної кількості угод за ціною на рівні нормативної грошової оцінки (НГО) – ціна для 51,1% угод не перевищувала НГО більше ніж на 2%. Реальна ринкова ціна може бути значно вищою.

Всього з моменту відкриття ринку земель було укладено майже 159 тисяч угод купівлі-продажу сукупною площею понад 351 тис. га, або 0,85% від всіх сільськогосподарських угідь в Україні в кордонах 1991 року та 0,99% сільгоспземель на підконтрольних Україні територіях.

Довідково. Аналітичний огляд підготовлено в рамках дослідницького проєкту «Земля незламності» завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International.  Думка авторів не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. 

Джерело: KSE Агроцентр

Нагадаємо.