Понад 60 млн грн збитків виявлено під час аудиту тергромади на Харківщині

Держаудиторами Харківщини був проведений аудит бюджету Височанської селищної територіальної громади, а також ревізії комунальних підприємств за 2020-2022 роки.

Зокрема, держаудиторами встановлено, що у питаннях проведення нормативної грошової оцінки земель, не внесення змін до договорів оренди землі, в частині зміни розміру орендної плати, відсутності дозвільного механізму з розміщення зовнішньої реклами на землях комунальної власності, громада може втратити розрахунково 27 млн гривень.

Згідно з інформацією пресслужби Північно-східного офісу Держаудитслужби, у результаті дослідження витрат бюджету на утримання закладів освіти, встановлено, що впродовж 2021-2022 років, діти отримували неповноцінне харчування, споживаючи недостатню кількість продуктів. За підрахунками держаудиторів, відповідальним за це напрямок посадовцями вдалось так «зекономити» 2,5 млн гривень.

У результаті проведених ревізій в КП «Тепловодопостачання Височанської селищної ради», виявлено закупівлю модульної котельні, яку фактично ніхто не отримав.  Місцевому бюджету завдавати збитків на суму майже 2 млн грн і лише завдяки зусиллям аудиторів, кошти повернулись у бюджет громади.

Ревізією комунального підприємства, яке займається благоустроєм, виявлено витрачання коштів не за цільовим призначенням, а саме: 155 тис. грн, які виділялися на придбання твердопаливного котла, посадовець вирішив використати на власний розсуд. Ані фактичної наявності, ані жодних документів, що підтверджують придбання котлів не виявлено.

Фахівцями Північно-східного офісу Держаудитслужби підготовлено пропозиції, які направлені на покращення фінансової дисципліни та підвищення ефективності використання коштів громади.

Перевіреним установам направлені вимоги щодо негайного усунення виявлених фінансових порушень та проінформовано правоохоронні органи Харківської області, якими вже відкрито ряд кримінальних проваджень.

Джерело: Пресслужба Північно-східного офісу Держаудитслужби.

Нагадаємо.