Озвучено прогноз, як карантин вплине на продовольчий ринок

В Україні зростає вартість продуктів – за рік вона в середньому підвищилася на 7,5%.

Відзначається, що подорожчання багатьох продуктів спостерігалося і в минулому році. Так, через поганий врожай зростали ціни на хліб, а також на гречку і цукор, а до кінця року злетіли ціни на молочну продукцію та яйця.

Що стосується цін на продукти в нинішньому році, то за словами фахівців, прогнози можна зробити, максимум, до початку літа, коли вже буде зрозуміла ситуація з новим урожаєм. Ймовірно, що молочні продукти і м’ясо навряд чи сильно виростуть в ціні.

Крім того, зростання цін пригальмує локдаун, який регіони України один за іншим вводять через захворюваність на коронавірус.

«Рекордсмен» подорожчання минулого року – гречка, далі рости в ціні не буде, вважають експерти. Зараз середня ціна гречаної крупи в магазинах становить близько 45 гривень за кілограм. Також не дорожчатимуть яйця.

Будуть рости ціни на хліб – як і раніше, на 2% в місяць (для прикладу, батон, який зараз продається за 20 гривень, до кінця року буде коштувати близько 25 гривень, той, що вже зараз коштує 25 гривень, подорожчає до 30 гривень).

«Лідерами з подорожчання будуть овочі. Вони будуть рости в ціні дуже сильно – як мінімум, вдвічі в порівнянні з цінами січня. За перші два місяці цього року буряк подорожчав на 40%, приблизно така ж ситуація і по моркві. В середньому борщовий набір подорожчає на 70-80%», – прогнозують фахівці.

Нагадаємо.