ОДА розподілили додаткову дотацію на освіту та медицину між місцевими бюджетами

Ініціатива була запроваджена аби забезпечити місцеві бюджети додатковим ресурсом для фінансування середньої освіти і охорони здоров’я, які не фінансуються за рахунок освітньої та медичної субвенцій.

Наприкінці 2017 року в Бюджетному кодексі України було запроваджено новий вид трансферту – додаткова дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

Бюджетний кодекс визначає, що додаткова дотація перераховується обласним бюджетам, які розподіляють її між місцевими бюджетами відповідної області.

Слід зазначити, що з 01.01.2020 року набрав чинності Закон України від 14.11.2019 № 293 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», пунктом 43 якого встановлено, що розподіл додаткової дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров’я здійснюється в таких пропорціях:

  • 10% обсягу – пропорційно до питомої ваги кількості наявного населення області станом на 1 січня року, що передує плановому;
  • 40% обсягу – пропорційно до питомої ваги приведеного індексу відносної податкоспроможності зведеного бюджету області;
  • 50% обсягу – пропорційно до питомої ваги кількості учнів закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти станом на 1 січня року, що передує плановому.

Між місцевими бюджетами області додаткова дотація розподіляється у порядку, визначеному обласними державними адміністраціями.

У Державному бюджеті України на 2020 рік загальний обсяг додаткової дотації складає 7,9 млрд грн, що на 7 млрд грн або на 43,6% (в 1,4 рази) менше, ніж у 2019 році. Цей обсяг розподілено між обласними бюджетами. У свою чергу, облдержадміністрації розподілили додаткову дотацію між місцевими бюджетами областей.

Аналіз розподілу додаткової дотації між місцевими бюджетами України на 2020 рік свідчить, що:

  • на частку обласних бюджетів припадає 3,56 млрд грн або 42,5% від загальної суми додаткової дотації;
  • бюджетам міст обласного значення передбачено 389,6 млн грн (4,9% від загальної суми). У 9 областях на стадії затвердження обласних бюджетів не передбачено перерахування додаткової дотації бюджетам міст обласного значення;
  • районним бюджетам передбачено 2,54 млрд грн (32,1% від загальної суми);
  • бюджетам об’єднаних територіальних громад передбачено 1,46 млрд грн (18,4% від загальної суми);
  • нерозподілений обсяг коштів додаткової дотації (обліковується по п’яти обласних бюджетах) становить163,7 млн грн (2,1% від загальної суми додаткової дотації).

Додатково щодо Розподілу можна дізнатись на сайті Харківської обласної ради.

Нагадаємо.