На Харківщині почали будівництво ТЕС на соняшниковому лушпинні

У селищі Нова Водолага Харківської області група компаній почала будівництво теплової електростанції, яка працюватиме на лушпинні соняшнику.

Лушпиння соняшнику збиратимуть на маслопресових заводах компанії. Близько 14% від всієї маси переробленого насіння соняшнику стане екологічно чистим відновлюваним паливом.

Крім економії на тепловій та електричній енергії, безвідходному виробництві, компанія буде отримувати додатковий дохід за рахунок продажу «зеленої» енергії.

«Безпосередня близькість до сировинної бази звільняє нас від необхідності нести будь-які витрати логістичного характеру, а практично повністю автоматизований процес вимагає мінімум обслуговуючого персоналу», — зазначили в компанії.

Завершити будівництво і ввести ТЕС в експлуатацію мають намір у кінці 2019 р.

Аналогічну ТЕС побудують у Дніпрі.

Довідково. За даними дослідницької компанії Mordor Intelligence 2018 року, соняшник є однією з найважливіших олійних культур в світі. Україна, Росія  і Аргентина є основними виробниками зерна соняшнику і побічних продуктів, а також постачальниками світового ринку. «Ці три країни виробляють більше половини насіння соняшнику в світі, тому їх називають «Соняшниковим трикутником».

Нагадаємо.