Місцеві бюджети Харківщини значно поповнили газовидобувні підприємства

Обласний бюджет  поповнено на 144 млн. грн. за рахунок податку на користування надрами для видобування природного газу, газового конденсату та нафти.

Зарахування 5% рентної плати до місцевих бюджетів сприяє розвитку місцевих громад, на території яких добувають нафту і газ.

Найбільші рентні виплати отримали бюджети в Краснокутському та Балаклійському районах. Відповідно на 24,6 млн.грн. і  30,1 млн. грн. рентних виплат від газовидобувних компаній. Зокрема, у  Балаклійському районі найбільше податку зараховано до бюджету с. Шебелинка – 3,4 млн. грн. рентних виплат з початку року. Саме в Шебелинці знаходиться одне з найбільших родовищ природного газу в країні і Шебелинський газопереробний завод “Укргазвидобування”.

Завдяки децентралізації ренти багато населених пунктів отримали неабиякі можливості для свого розвитку. У регіоні ремонтують дороги, оновлюють будівлі суспільного значення, закуповують нове медичне обладнання для медичних установ та транспорт, посилюють енергоефективність шкіл і лікарень, створюють спеціальні програми для мешканців.

У віддалених районах і селищах поліпшується якість життя – і ці зміни з’явилися лише протягом року, коли почали отримувати ренту. Аналітики відзначають, що в порівнянні з минулим роком отримані рентні кошти в деяких селах і селищах виросли вдвічі. Багато населених  пункти вперше отримують ренту цього року, адже розвідка на родовищах закінчена і видобуток вуглеводнів тільки починається.

Всього до державного та місцевих бюджетів України з початку 2019 року надійшло 18,2 млрд.грн. рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату. 95% цієї суми отримав Державний бюджет. Решта 5% рентних надходжень розподіляється в обласні, районні та сільські бюджети.

Нагадаємо