Фіскали нагадали про сплату податків за доходи у 2018-му році

Фахівці державної фіскальної служби у Харківській області розповіли про проведення на Харківщині операції «Урожай», метою якої є контроль за сплатою податків.

Одним з напрямків операції «Урожай» є залучення до декларування та сплати податків громадянами, які є власниками земельних ділянок площею понад 2 гектари та обробляють свої ділянки для отримання доходу.

За словами фіскалів, сьогодні Харківська область в трійці лідерів серед областей України за розміром орендної плати за паї, яка складає по області майже 2,5 тисячі гривень за один гектар, або 7,7% від грошової оцінки землі

По Україні сума орендної плати складає 1613 гривень за гектар.

Хоча є області, де орендна плата нижче середньої, наприклад Чугуївський, Ізюмський, Дергачівський райони.

Крім того, у зв’яку з початком активної фази збору врожаю, аграрна галузь потребує залучення значної кількості найманих працівників. За травень середня заробітна плата в сільському господарстві складає близько 8 тисяч гривень на місяць, розповідають податківці. В порівнянні з травнем минулого року вона збільшилась на 118%.

За словами заступника начальника управління податків і зборів, в рамках проведеного аналізу було встановлено, що майже 1400 платників нараховують заробітну плату своїм найманим працівникам менше ніж середня по сільськогосподарській галузі. З цих платників більше 300 підприємств нараховують заробітну плату нижче ніж мінімальна. Ці підприємства, в першу чергу, беруться для відпрацювання.

З початку року проведено майже 300 перевірок суб’єктів господарювання.

За 2018 рік аграріями було подано майже 17 тисяч декларацій. Проте значна кількість громадян, які самостійно обробляють земельні ділянки не задекларували отримані доходи.

Довідково. В минулому році в місцеві бюджети надійшло більше чим 8,5 мільярдів гривень  податку. І на півтора мільярда або на 22% більше, ніж в попередньому 2017 році.

Той, хто задекларував доходи за 2018 рік, мають сплатити податки до 31 липня 19-го року.

Нагадаємо.