В Художньому музеї презентували унікальний вернісаж

«Повернення через століття: Ладіслав Тракал – художник і педагог» – так назвали вернісаж майстра, який привніс модерн і символізм у харківську художню школу.

В Харківському художньому музеї відбулось відкриття виставки та презентація монографії, присвяченій творчості Ладіслава Тракала.

Директорка Харківського художнього музею Валентина Мизгіна назвала подію приголомшливою. Адже досі харківські дослідники лише зустрічалися зі згадуванням імені Ладіслава Тракала в різних письмових джерелах, але нічого не знали про цього художника – інформації про його творчість і біографії в Харкові не збереглося.

У колекції музею були дві роботи Тракала і одна з них стала відправною точкою для пошуків.

«Близько 2-х років тому, прогулюючись Харківським художнім музеєм, я помітив роботу під назвою «Ідилія», написану художником в 1906 році, – розповідає дослідник мистецтва, колекціонер Яків Скульський. – Вона зацікавила мене тим, що про художника не було ніяких відомостей, не було інформації про нього, не було відомо, де знаходяться його роботи, не було самих робіт у музеї. Мене зацікавив цей художник. Я ставив питання мистецтвознавцям і всі відповідали, що художник був значимий і важливий, але відомостей не збереглося – революція, війна вплинули і на його долю, і так склалося, що відомостей про нього не залишилося».

Саме Яків Скульський повторно відкрив Харкову Ладіслава Тракала.

В Художньому музеї представлені 102 роботи майстра.

Виставка працюватиме до 28 жовтня.

Нагадаємо.