В Харкові презентували ґендерний проект

Проект «Ґендерний сантиметр» присвячений жіночій історії в Україні. В рамках ініціативи був створений Музей жіночої та ґендерної історії.

Організатори: Українська асоціація дослідників жіночої історії та Проект ООН Жінки «CEDAW в Дії!».

За словами ініціаторів, «Ґендерний сантиметр» складається з історичних дат, пов’язаних з жіночою історією. Всі вони мають відношення до освіти, політики, законодавства, громадського життя або історичних подій.

Директорка Центру ґендерної культури Тетяна Ісаєва розповіла, що зі схожим проектом вона познайомилась у Швеції. На ньому була відображена історія досягнень шведського суспільства на шляху до гендерної рівності починаючи з 1842 року.

Для українського проекту спочатку було відібрано більше 100 дат, а потім після ретельного відбору залишили 50 подій, які мають важливе значення в жіночій історії.

Перша дата в «Ґендерному сантиметрі» – 1086 рік – перепадає на відкриття першої жіночої школи в Андріївському монастирі в Києві, яке відбулося за наказом Анни Всеволодівни.

Мета проекту – зробити видимим внесок жінок у розвиток України як держави. Створення суспільства рівних можливостей як для жінок, так і чоловіків.

Нагадаємо.