У харківській гімназії відкрили музей, присвячений чотирьом поколінням випускників

Оновлений музей відкрили у Харківській гімназії №34 після реконструкції.

Приміщення музею оновили, встановили нові стелажі, зробили освітлення і розширили експозицію. Виставка розповідає про чотири етапи життя гімназії та її учнів: про колишню залізничну школу, часи Другої Світової війни, післявоєнні роки і сучасні події.

Ідея відкрити музей виникла ще у середині 1980-х у випускників довоєнних років, яких підтримали вчителі та учні. Історію гімназії відтворювали багато поколінь учнів, які шукали речі з минулого.

«Почали збирати матеріали, проводили різні акції. Все, що ви бачите, знайдено на території школи. Збирали по крихтах те, що приносили випускники», – розповіла директор гімназії.

Наприклад, найстаріший експонат музею – картина колишнього 9-класника Павла Панченка, яку він написав у 1935-му році, коли тільки була відкрита школа. У залі, присвяченій випускникам, які воювали у Другу світову війну, можна побачити уламки патронів, каски, зброю, солдатські приналежності, які були знайдені у дворі навчального закладу. Також в музеї зберігаються особисті речі колишніх учнів: перо, олівець, планшет і книга героя-підпільника, а також польова сумка, шолом і лист матері з фронту льотчика-винищувача.

Нагадаємо.