Сьогодні Успіння Пресвятої Богородиці

Успіння Пресвятої Богородиці за православним календарем відзначають одразу після закінчення Успенського посту (14-27 серпня).

28 серпня 2019 року православні відзначають одне з дванадцяти головних церковних свят – Успіння Пресвятої Богородиці або Перша Пречиста.

В цей день православна церква згадує смерть (Успіння) Божої Матері. Але це свято не лише сумне через закінчення життєвого шляху Богородиці, але й радісне – адже вона возз’єдналася зі своїм сином Ісусом Христом.

Слово «успіння» означає сон. Багато вірян пояснюють сенс свята Успіння в тому, що немає кінцевої смерті й страху перед нею. Тобто існує життя на Землі у фізичному тілі, а також життя після цього.

У цей день можна починати харчуватися різноманітною їжею, але тільки якщо 28 серпня не припадає на середу або п’ятницю. Якщо це так, слід почекати ще один день. За традицією, в цей день віряни йдуть до церкви, щоб вшанувати пам’ять про Пресвяту Богородицю, і моляться біля ікони.

З Успіння починається заготівля різних припасів на зиму. З цього дня в лісах починали збирати гриби й горіхи на зиму. Також доброю традицією у наших предків було на Успіння займатися засоленням на зиму капусти, огірків, помідорів та інших овочів.

У це церковне свято заборонено: займатися хатньою роботою – прибирати, прати, шити; – брати у руки гострі предмети, хліб, наприклад, ламають руками; варити їжу, це нібито тягне за собою серйозні проблеми зі здоров’ям; – влаштовувати гучні гуляння; – лаятися і сваритися; – бажати комусь зла – воно неодмінно повернеться до вас; – розводити вогонь – так можна привернути біду; – ходити босоніж на Успіння – нібито так можна зібрати всі хвороби; – молодим незаміжнім дівчатам не можна стригти волосся, щоб не зіпсувати долю.

Гарна погода в цей день – бабине літо буде прохолодним. Багато павутиння – прикмета до того, що зима буде морозною і малосніжною.

Нагадаємо.