У неділю православні відзначатимуть Водохреща

Подібно до більшості православних свят, на Богоявлення люди намагаються дотримуватися важливих правил і традицій, які складалися тисячоліттями.

Так, відповідно до однієї з них, за два дні до свята – 17 січня – наступало закінчення святок, а 18-го відзначали водохресний святвечір. Насамперед – це день суворого посту, у який родина повинна зібратися за одним столом для спільного прийому пісної їжі. Не обходиться на Водохреще і без куті. Ще одна важлива традиція цього дня – відвідання церкви. Здавна люди, повернувшись із святкового молебню, ставили хрести над вікнами і дверима, використовуючи для цього свічки або крейду.

Головна і, мабуть, знайома багатьом традиція цього свята – водохресні купання в освяченій воді. Процедуру проводять на відкритих водоймах. В цьому випадку всі бажаючі здійснюють процедуру занурення у воду. Прийнято вважати, що купання в ополонці з освяченою водою несе в собі цілющі властивості.

У день Хрещення Господнього, 19 січня, священнослужителі Харківщини освятять воду в джерелах.

Освячення проходитиме на кількох джерелах міста, зокрема, в Саржиному яру, в Кітлярчиному яру, на Олексіївці, у Великій Данилівці, селищі Жуковського та інших районах міста і області.

Богослужіння в храмах Харківської єпархії будуть звершуватися за наступним розкладом:

18 січня. Навечір’я Богоявлення

08:00 Божественна літургія

По закінченні літургії Велике освячення води.

16:00 Вечірнє богослужіння.

19 січня. Хрещення Господнє.

08:00 Божественна літургія

По закінченні літургії – Велике освячення води (в цей день освячення води звершується до вечора, поки є бажаючі до освячення).

Нагадаємо.