На Чугуївщині відзначили 175-річчя з дня народження Іллі Рєпіна

У Чугуєві, на малій батьківщині видатного художника Іллі Рєпіна, завершився ХХ Ювілейний Міжнародний рєпінський пленер.

Для городян і гостей міста по-особливому цікавим став фінальний день – в рамках святкування 175-річчя від дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна відбулася урочиста презентація проекту «Місто у безмірі барв», переможця всеукраїнського конкурсу «Малі міста – Великі враження» Міністерства культури України.

Організаторів та учасників ХХ Ювілейного Міжнародного рєпінського пленеру привітав голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

«Навіть через 175 років після народження Іллі Рєпіна його ім’я продовжує збирати навколо себе кращих майстрів пензлю. За творчим натхненням щорічно на Батьківщину художника з’їжджаються живописці з різних куточків світу, щоб продемонструвати свій талант і непересічне вміння побачити та відтворювати прекрасне», – сказав голова обласної ради.

Окрім того, очільник обласної ради взяв участь у презентації науково-популярного видання «Ілля Рєпін та Харківщина», що відбулася у Художньо-меморіальному музеї І.Ю. Рєпіна,  де привітав працівників установи із 50-річним ювілеєм від дня заснування.

«Слобожанщину століттями прославляли яскраві таланти митців, роботи яких прикрасили собою експозиції музеїв в усьому світі. Перше місце в цій плеяді видатних діячів образотворчого мистецтва нашої землі, безумовно, належить Іллі Рєпіну», – наголосив Сергій Чернов.

У рамках заходу відбулася й урочиста церемонія вручення премії імені І. Ю. Рєпіна за видатні твори скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва та монументального мистецтва. Для участі у конкурсі цьогоріч було представлено понад 150 робіт.

Так, дипломи Лауреата та грошову винагороду у розмірі 35 тис грн цьогоріч отримали: в номінації «Декоративно-ужиткове мистецтво» харків’янин – Володимир Шаповалов за серію керамічних творів «Людина, природа, Всесвіт»; у номінації «Скульптура» Анатолій Кущ за серію скульптур «Коло Свороже» (м. Київ); у «Монументальному мистецтві» переможцями стали із серією мозаїк Костянтин Чернявський та Володимир Колесников (м. Київ).

Сергій Чернов вручив нагороди митцям та побажав творчого натхнення, подякувавши за самобутні та натхненні роботи, з якими вони взяли участь у конкурсі. «Завжди сміливо йдіть уперед, примножуючи своїми роботами культурну і мистецьку скарбницю України», – зазначив він.

Серед іншого, протягом святкування, була представлена інтерактивна шоу-виставка «Коли картини оживають» та театралізоване дійство «Живих скульптур». Гості мали змогу долучитися до майстер-класів, квестів, вікторин, екскурсій тощо. Оглянути роботи учнів та педагогів Чугуївської дитячої художньої школи ім. І. Ю. Рєпіна та картини учасників Х міського пленеру ім. П. Мальцева.

Кульмінацією цьогорічного Ювілейного міжнародного рєпінського пленеру стала презентація фільму про життя та творчість І. Ю. Рєпіна «Політ над вічністю».

Окрім того, на учасників пленеру чекала концертно-розважальна програма – симфонічне шоу просто неба під диригуванням Юрія Янка, заслуженого діяча мистецтв України.

За матеріалами: oblrada.kharkov.ua

Нагадаємо.