Харківщина — лідер за кількістю подкастів конкурсу «КрутеЗНО»

Цьогоріч саме з Харкова та області на конкурс літературних подкастів «КрутеЗНО: Письменники у твоєму плеєрі»надійшло найбільше аудіо.

Завдяки активності поціновувачів української літератури, організаторам вдалося зібрати колекцію зі 193 оригінальних аудіо про «не підручникові» біографії 49 українських класиків.

Харків’янка, вчителька початкових класів Олена Тенета створила для «КрутеЗНО» літкасти про Остапа Вишню (за це аудіо вона отримала перше місце в категорії «Розстріляне Відродження») та про Олександра Довженка.

Розвідати більше про життя митців жінці було цікаво, адже вона знала, що так чи інакше життя обох з них пов’язане із її рідним містом. Не секрет, що саме тут Довженко почав свою роботу в кіно, а Павло Губенко (Остап Вишня) пережив творчий розквіт і зустрів кохання.

Навіть попри небезпеку російських атак сама Олена пов’язує життя лише з Харковом: «Попри дві евакуації і повернення з них, я зі своєю сім’єю мешкаю у Харкові. 40 км від рф.».

Творчий підхід і взірцевий стиль у створенні літкаста допоміг аспіранту Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди Максиму Верману отримати спецвідзнаку від школи творчого та професійного письма Litosvita. Його літкаст присвячений подробицям життя українського футуриста Михайля Семенка.

Як і Олена Тенета, Максим також зберігає вірність своєму місту: «Сталь гартується у вогні, правда? Я й надалі мешкаю в Харкові, який війна дуже змінила: люди, запахи, звуки, кольори — тепер усе інше».

Ще одна учасниця — 10-класниця із селища Безлюдівка Харківського району Анна Яковенко. Свій літкаст дівчина присвятила Великому Каменяреві: «Іван Франко Великий, завжди незручний для можновладців, небезпечний для ворогів, наш геній. Проходять століття, а сказане ним, зроблене ним, створене ним закарбовується в нашій генетичній пам’яті.

Подкасти Олени Тенети, Максима Вермана, Янни Яковенко та інших учасників двох сезонів КрутеЗНО можна безкоштовно прослухати в мобільному застосунку LitCom. Всі аудіо перевірені фаховим журі та можуть бути використані з навчальними цілями.

За матеріалами пресслужби «КрутеЗНО».

Нагадаємо.