Харків прийматиме другу національну Бієнале сучасного мистецтва

Престижна культурна подія відбудеться у вересні цього року.

Засновником проекту є Міністерство культури України, головним організатором у Харкові – Харківська муніципальна галерея.

За словами організаторів, загалом у Харкові буде задіяно 15 локацій. Найцікавіші з них – готель «Харків», Ботанічний сад університету імені Каразіна та університетська Обсерваторія.

«У цих місцях ніколи не проходили мистецькі події. Більше того, у Харкові майже немає приміщень, здатних виступити майданчиками для витворів сучасних митців, тож для міста це цікавий виклик і досвід – як освоїти локації, не пристосовані до проведення масових культурних заходів», – розповіла Іванна Скиба-Якубова, PR-директорка Бієнале.

Перше Бієнале було проведено у 2017 році у Києві. Очікувано, що Харків став другим містом після Києва, яке прийматиме друге Бієнале.

Команда проекту витратила понад 8 місяців на пошук локацій – адже, на відміну від Києва, приміщень, пристосованих під великі мистецькі події, у Харкові немає. Перша Бієнале використала понад 4500 квадратних метрів лише в Мистецькому Арсеналі, не враховуючи просторів Національного художнього музею.

Основна  програма Бієнале у Харкові використає близько 2000 квадратних метрів в готелі «Харків» та близько 800 – в єдиному локальному центрі сучасного мистецтва ЄрміловЦентр.

Проекти з основної програми також будуть представлені в Ботанічному саду університету імені Каразіна та в Обсерваторії. Зокрема, у Ботсаду будуть виставлені 1 або декілька об’єктів та роботи Павла Макова – з паралельної програми. Картини Макова планують розмістити в теплицях Ботсаду.

В Обсерваторії буде виставлено проект із основної програми –художника Андрія Хіра, крім того, можливі події з освітньої програми Бієнале.

Довідково. На Бієнале-2019 кураторська група відібрала 45 проектів. Проходитиме подія у Харкові з 17 вересня по 31 жовтня.

Нагадаємо.