У Харкові говорили про результати боротьби з тіньовою зайнятістю

Завдяки вжитим заходам у регіоні з початку року фонд оплати праці зріс більше ніж на мільярд гривень.

Тіньова зайнятість та зарплати «у конвертах» – це проблема не одного регіону, а цілої країни, розповіли в ході брифінгу співробітники управління Держпраці. Таке явище призводить до недоотримання коштів як до місцевих, так і державного бюджету. Крім того, робітники, які працюють нелегально втрачають страховий стаж та соціальні гарантії.

За словами фахівців, найчастіше неоформлених працівників  виявляють у сфері малого та середнього бізнесу. Серед галузей, де найчастіше  фіксуються порушення –  будівництво, сфера послуг, торгівля, громадське харчування.

Як розповів В’ячеслав Даценко, заступник начальника управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Харківській області, якщо в січні фонд оплати найманих працівників складав близько 4,7 мільярдів гривень на місяць, то вже в червні фонд оплати праці склав майже 6 мільярдів гривень.

Крім того, в області спостерігається тенденція зі зростання середнього рівня заробітної плати.

У січні поточного року зарплата по Харківській області складала 8 тисяч 29 гривень, станом на 1 липня середня зарплата склала 9 тисяч 336 гривень.

За перше півріччя на підприємствах Харківської області було проведено понад 300 перевірок, під час  яких було виявлено і легалізовано працю близько півтори тисячі робітників.

Нагадаємо.