Старт опалювального сезону під загрозою зриву

Під загрозою зриву опалювального сезону можуть опинитися багато населених пунктів України.

Портал Vesti.ua зібрав коментарі представників різних ТЕЦ , щодо основних загроз та варіантів виходу із кризового стану, аби опалювальний сезон в країні почався вчасно.

Кожна ТЕЦ має свої складнощі. Та більшість сходиться в головному – через нові умови поставок газу для теплогенерації та для електрогенерації для ТЕЦ опалювальний сезон буде зірвано. Єдине, що може врятувати від колапсу – державна регуляторна політика, яка б яка б врегулювала питання механізмів субсидування виробників до початку опалювального сезону.

«Вже на вересень 2021 року ГК «Нафтогаз Трейдинг» пропонує контрагентам комерційну ціну в розмірі 17 264,12 грн за одну тисячу кубометрів газу. Це унеможливлює діяльність когенераційних підприємств (ТЕЦ), тому що вартість виробленої електроенергії виявляється значно меншою за вартість використаного для її виробництва газу. Так як на ТЕЦ процеси виробництва електроенергії і тепла нероздільно пов’язані, то для великих міст, таких як Київ, Харків, Херсон, Кам’янське, Кременчук, де основними джерелами тепла є великі ТЕЦ, постали величезні проблеми з початком осінньо-зимового періоду та забезпеченням цих територій теплом», – говорить голова правління ПрАТ «Харківська ТЕЦ-5» Олександр Мінкович.

З ним погоджуються й інші керівники Теплоелектроцентралей, та закликають владу прийняти необхідні рішення, які б дозволили врегулювати питання погашення боргів за газ при наявності боргів з боку населення.

Першим кроком в цьому напрямку стало підписання Президентом Володимиром Зеленським законопроекту 3508-д.  Цим законом пропонується механізм реструктуризації  боргів, що виникли на рахунках теплокомуненерго, газзбутів та облгазів за газ – вони перевищують 100 млрд грн. Та навіть цього, як зазначають учасники ринку, недостатньо.

За словами учасників ринку, в разі, якщо до першого жовтня влада не врегулює питання цін та джерел поставок газу для виробництва електроенергії для ТЕЦ, то врятувати ситуацію буде фактично неможливо.

Нагадаємо.