Почали приймати документи на призначення пільг та субсидій у 2021 році

Уповноважені посадові особи об’єднаних громад та Центрів надання адмінпослуг приймають заяви та документи на призначення державних допомог, пільг і субсидій.

Документи приймають поштою або в електронній формі.

Якщо у місцевості немає Центру адмінпослуг, там має бути або створений окремий відділ, який є структурним підрозділом органу місцевого самоврядування, або працювати уповноважений, відповідальний за прийом документів.

Органи соціального захисту продовжуватимуть визначати, кому саме призначати державну допомогу, нараховуватимуть та виплачуватимуть її, Центри адмінпослуг — оформлятимуть документи. Разом з цінами на комунальні послуги зросте і розмір державних виплат.

«На сьогодні розмір обов’язкової частини платежу за послуги для кожної сім’ї визначається індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу. Такий підхід забезпечує принцип соціальної справедливості – що менші доходи домогосподарства, то меншим є відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги», – зазначають у Міністерстві соціальної політики України.

Призначення житлової субсидії та інформування заявника про результати розгляду документів відбувається у термін до 10 днів або до 30 днів у виключних випадках – якщо це потребує складання акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї та прийняття відповідного рішення комісією при місцевих органах влади.

Довідково. Майже 1,8 млн сімей користується пільгами при оплаті житлово-комунальних послуг і мають знижку від 25 до 100 відсотків залежно від категорії пільговика.

Наразі в Україні житлову субсидію отримує понад 3,1 млн домогосподарств, при цьому середній розмір нарахувань їм за місяць становить близько 1633 грн.

Нагадаємо.