Нацбанк замінить паперові 10 гривень на монети

Національний банк України з 3 червня введе в обіг монети номіналом 10 гривень.

Як повідомили в НБУ, монета поступово замінить відповідну банкноту. Її діаметр становить 23,5 мм, вага – 6,4 г. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. На реверсі нової монети зображений український гетьман Іван Мазепа, а на аверсі – номінал монети, обрамлений орнаментом.

Зазначається, що введення в обіг нових 10-гривневих монет завершить процес оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року. Номінальний ряд валюти скоротиться до оптимального розміру – 12 номіналів: шести  монет (10 та 50 коп., 1, 2, 5 та 10 грн) та шести банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1000 грн). Таке співвідношення зручне для розрахунків, задовольняє потреби української економіки в готівці та відповідає практиці провідних центральних банків світу – Канади, Великої Британії, Австралії, Данії, Угорщини, Чехії, Японії та ін.

В НБУ зазначають, що заміна банкнот на монети дозволить державі заощадити близько 1 млрд грн.

«Адже тривалість життя монет є значно вищою, ніж банкнот низьких номіналів. Монети перебувають в обігу близько 20–25 років. Натомість банкноти номіналом 10 грн – у середньому один-два роки. Тож банкноти потрібно майже щороку друкувати, обробляти і зберігати. Водночас обіг монет потребує від держави значно менших зусиль та коштів», – повідомляється на сайті Нацбанку.

Нагадаємо.