Наслідки карантину: Безробітних у Харкові стало удвічі більше

Під час карантину більше двадцяти тисяч харків’ян і жителів області стали на облік до Служби зайнятості. Це в два рази більше, ніж за березень-травень минулого року.

Роботу шукають не тільки співробітники закритих ресторанів і туристичних фірм, а й представники завжди затребуваних робітничих спеціальностей.

За словами співробітників Обласного Центру зайнятості, квітень і травень були гарячими місяцями.

На період карантину стати на облік було досить просто: достатньо було, не виходячи з дому, заповнити два бланки і послати їх на електронну пошту. Приймали відразу навіть тих, хто звільнився за власним бажанням, хоча раніше їм треба було почекати 90 днів, перш ніж претендувати на допомогу.

Як і очікувалося, більша частина заяв прийшла від співробітників сфери торгівлі і послуг. Серед 20 тисяч нових безробітних майже кожен п’ятий (19%) — кухар, офіціант, бармен або продавець.

Серед тих, хто став на облік в Центр зайнятості з 13 березня по 26 травня, 16% становлять менеджери різних напрямків і директори страхових, аудиторських, торговельних і рекламних компаній.

Ще 16% серед нових безробітних — працівники з експлуатації обладнання та машин, оператори верстатів і заправних станцій, а також водії.

За даними служби зайнятості, ще 12% серед тих, хто став на біржу праці — кваліфіковані робітники з інструментом: електрогазозварники, слюсарі, швачки, електромонтери.

Зараз кількість нових безробітних в області пішла на спад. Якщо в середині квітня фахівці Центру зайнятості брали в середньому по 600-700 заяв щодня, а інколи їх надходило більше 1000, то в другій декаді травня надходить по 300-400 щоденних заявок.

З 1 чкрвня у Центрі зайнятості відкриваються курси перепідготовки, які були під забороною протягом карантину.

Нагадаємо.