Хліб восени може знову подорожчати

В цьому році посівна кампанія в Україні почалася пізніше на два тижні, ніж в минулому.

Але за прогнозами Мінекономіки в 2021 році аграрії можуть зібрати урожай зернових на рівні 75,1 млн тонн, що на 14,6% вище показників минулого року, пише agronews.ua.

Однак крім не надто сприятливих погодних умов, фермери можуть зіткнутися з високою ціною на паливо через дефіцит даних ресурсів, що може спричинити додаткові витрати, які цілком можуть відбитися на формуванні вартості хлібобулочних виробів.

Аналітики не виключають подорожчання хлібобулочних виробів на 5-10% уже восени 2021 року.

За даними Міністерства сільського господарства, станом на середину квітня вже засіяно понад 1,5 млн га яровими культурами, а це 20% від прогнозованих площ. Зокрема, в розрізі культур посіяно: пшениці – 124,2 тис га (70%); ячменю – 1,06 млн га (76%); вівса – 134,6 тис га (69%).

Із року в рік аграрії України нарощують виробництво зернових і олійних культур. Так, в перспективі щорічні врожаї можуть досягти 100 млн тонн зернових і олійних культур, а за оцінками УЗА в середньостроковій перспективі до 2026 року зростуть до 118 млн тонн.

За словами заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тараса Висоцького, аграрії України статистично збирають в три рази більше врожаю в рік, ніж потрібно для внутрішнього споживання.

Нагадаємо.