Відкрилась тимчасова виставка-розповідь «Ляльковий дивосвіт»

У Міжнародний день захисту дітей в фойє Харківського історичного музею відкрилася тимчасова виставка «Ляльковий дивосвіт».

Виставка присвячена давнім родинним оберегам українців — лялькам-мотанкам.

З давніх-давен в Україні виготовляли різні види мотанок, серед яких були обрядові, оберегові та іграшкові. Люди вірили, що мотанки здатні виганяти з домівки все лихе, допомагати при недугах, а також приносити в родину радість, гармонію, кохання та дитячий сміх.

Кожна лялька володіла унікальними здібностями, виготовлялася в певний час і тільки з особливої нагоди. Щоб отримати гарну захисницю дому потрібно було вкласти всю душу у її виготовлення — лише тоді вона обов’язково мала віддячити господарям і закликати добро до хати.

Секрети мотання й закодовані знання передавалися з покоління в покоління і збереглися до наших днів. Наразі чимало народних майстрів займаються виготовленням ляльок-мотанок і допомагають бачити чарівний світ цих чудових виробів очима наших мудрих предків. Їхні роботи сьогодні можна побачити на нашій виставці «Ляльковий дивосвіт».

«Запрошуємо дітей та дорослих відвідати нашу виставку та поринути в цікавий світ ляльок, доторкнутися до джерел традиційної слобожанської культури і познайомитися з такими важливими оберегами нашого народу, як ляльки-мотанки»!.

Нагадаємо.