У Художньому музеї виставка прикрас з бісеру

В експозиції «Ґердани та силянки для пані, пана і панянки» представлені понад 80 робіт серед яких: жіночі традиційні шийні прикраси – гердани і комірці, чоловічі краватки, різноманітні сучасні вироби з бісеру та каменю.

Автор експозиції – Ганна Тормишева. Майстриня захоплюється різними видами декоративно-ужиткового мистецтва, проте робота з бісером – найближча до душі. Ганна створює авторські орнаментальні композиції, володіє всіма традиційними техніками бісероплетіння.

В експозиції представлені, також, кульки темарі та авторська лялька за мотивами японської кокесі.

Темарі – японська національна техніка вишивання на кулях. У VIII столітті Японія імпортувала м’ячі з Китаю. Спочатку кулі призначалися для гри ногами (їх робили настільки тугими, що вони фактично підстрибували), пізніше подібні іграшки використовували вуличні жонглери, але з часом кулі темарі набули декоративного статусу.

Кокесі – японська дерев’яна лялька, покрита розписом. Складається з циліндричного тулуба з прикріпленою до нього голови, виточених на токарному верстаті. Кокесі зазвичай розфарбовують з використанням червоного, чорного, жовтого і багряного кольорів.

Твори Ганни Тормишевої зберігаються в Харківському художньому музеї та приватних колекціях в України, США, Франції, Японії, Ізраїлю, Німеччини, Росії, Білорусі, Чехії.

Відкриття виставки – 3 квітня.

Довідково. Народилася Ганна Тормишева 31 липня 1964 року в м. Харкові, має вищу освіту. Закінчила Харківський механіко-технологічний технікум та Харківський педагогічний інститут ім. Г.С. Сковороди. 

Нагадаємо.